Vooruitzichten EU economie in 2013 en 2014

De kortetermijnvooruitzichten voor de EU-economie en de eurozone zijn nog steeds weinig rooskleurig. De gevolgen van de financiële crisis blijven de groei en de werkgelegenheid in de EU en de eurozone belemmeren. Desondanks wordt verwacht dat de economische groei begin 2013 zal aantrekken.

Op 7 november zijn de economische najaarsvooruitzichten van de Commissie voor de eurozone en de Europese Unie als geheel verschenen. De vooruitzichten hebben betrekking op indicatoren zoals het bruto binnenlands product (bbp), de inflatie, de werkgelegenheid en de overheidsfinanciën voor de periode 2012-2014.

De gevolgen van de financiële crisis blijven de groei en de werkgelegenheid in de EU en de eurozone belemmeren. Desondanks wordt verwacht dat de economische groei begin 2013 zal aantrekken.

Bruto binnenlands product
2012 zal worden afgesloten met een reële daling van het bbp met 0,3% voor de EU en 0,4% voor de eurozone. Maar dankzij het doortastende beleid blijft de crisis binnen de perken. De werking van de Economische en Monetaire Unie is verbeterd om de EU-economie weer stabiel te maken.

Voor 2013 tekent zich opnieuw groei af, volgens de prognoses 0,4% in de EU en 0,1% in de eurozone, al blijven de verschillen tussen de afzonderlijke EU-landen groot. Het concurrentievermogen, dat in sommige EU-landen sterk was gedaald, krabbelt langzaam weer overeind.

Samen met de structurele hervormingen maakt dit de weg vrij voor een krachtiger en gelijkmatiger verdeeld economisch herstel in 2014. Voor dat jaar wordt gerekend op een groei van het bbp met 1,6% in de EU en 1,4% in de eurozone.

Werkloosheid
Gezien de zwakke economie klimt de werkgelegenheid in 2012 tot 10,5% in de EU en 11,3% in de eurozone. In 2013 zal de werkloosheid nog verder oplopen tot 10.9% in de EU en 11,8% in de eurozone om in 2014 uiteindelijk lichtjes te dalen.

De reactie van Olli Rehn, eurocommissaris voor economische en monetaire zaken
“Onze prognoses wijzen op een geleidelijke verbetering van onze groeivooruitzichten vanaf begin volgend jaar. Ferme maatregelen hebben de grondslag gelegd voor meer vertrouwen. De ongerustheid op de markten is verminderd, maar het is niet de tijd om achterover te leunen. Europa moet gezond fiscaal beleid blijven combineren met structurele hervormingen. Alleen zo kunnen de voorwaarden voor duurzame groei worden gecreëerd om de werkloosheid te bestrijden, die nu onaanvaardbaar hoog is”.

Inflatie
De inflatie zal in 2013 naar verwacht dalen naar 2,0% in de EU en 1,8% in de eurozone.

Bron: Europese Commissie

Tags: , , ,


Gerelateerde berichten

gouden munten, groei, cold, coins
Inflatie blijft 2,6 procent


Fiscaal Online is onderdeel van Kingo Internet Services B.V.
Deze website wordt groen gehost door Making IT B.V.